Portalko

Smešne in zanimive vsebine.

5 problemov, ki jih lahko odpravite z jokanjem

Ženske po raziskavah jočejo približno 3,5-krat na mesec, medtem ko moški 1,9-krat. Družba pogosto vidi jok kot znak šibkosti. Vendar ko se vam zdi, da morate jokati, nikar ne zadržujte solz saj vam celo koristijo. Poglejte si zakaj.

1. Stres

Photo by Nik Shuliahin on Unsplash

Študija iz leta 2014 je pokazala, da lahko jok v stresnih časih pomaga ljudem, da se sprostijo. Rezultati joka seveda niso takojšnji in traja nekaj minut, preden se telo začne sproščati.

Po mnenju raziskovalcev jok aktivira parasimpatični živčni sistem (PNS). Ko je aktiviran, ima PNS pomirjujoč učinek na možgane.

2. Krvni tlak

Photo by Jair Lázaro on Unsplash

Visok krvni tlak lahko privede do številnih resnih zdravstvenih težav, kot so možganska kap, srčni infarkt, demenca in celo odpoved ledvic. Dobra novica je, da po več raziskavah jok ne da le znižuje krvni tlak in ga umirja, ampak intenziven jok tudi pomiri srčni utrip.

3. Kopičenje strupov v telesu

Photo by Luis Galvez on Unsplash

Solze, ki vam med jokom tečejo iz oči lahko očistijo dim in prah z oči. Ko jočemo naše solze izločajo toksine, ki se zaradi stresa nabirajo v telesu. Odstranjevanje toksinov pomaga zmanjšati raven kortizola v telesu, kar povzroči lažje razpoloženje. Zato ne preseneča, da pogosto občutimo kako vse težko breme mine po dobrem joku.

4. Nihanje v razpoloženju

Če se sprašujete, zakaj je vaše vedenje kar naenkrat postalo agresivno in se v zadnjem času počutite tesnobno in razdraženo, potem morate vedeti, da zagotovega odgovora ni. Nihanje razpoloženja se lahko zgodi zaradi različnih razlogov. Eden takšnih razlogov je kopičenje mangana v telesu.

Mangan najdemo predvsem v živilih rastlinskega izvora, potrebujemo pa ga v številnih telesnih reakcijah, naše telo pa varuje tudi pred škodljivimi prostimi radikali. Potreben je tudi za zdrav hrustanec, ki je sestavni del naših sklepov.

Torej, ko jokamo odvečni mangan priteče iz telesa skupaj z našimi solznimi kapljicami. To zmanjšuje njegovo koncentracijo v telesu in posledično se počutite mirno in osredotočeno.

5. Bolečina

Ko smo v bolečinah, privre na plan nekaj solznih kapljic. To je telesni način zmanjšanja občutka bolečine. Raziskave so pokazale, da pri solzah sproščamo oksitocin in endorfine. Zaradi teh kemikalij se ljudje počutijo dobro in olajšajo tako fizične kot tudi psihične bolečine.

Ne pozabite pa, da solzne oči dobimo pri bolečini in ko doživimo srečo.

Jokate pogosto? Čutite olajšanje?