Portalko

Smešne in zanimive vsebine.

12 TRADICIJ IZ RAZLIČNIH DRŽAV, KI PRESENETIJO

Večina se nas je že začudila ob različnih kulturah pri obisku tujih držav. Naprimer, ko potujete v Egipt vam bo čudno, da neveste pred poroko ščipajo prijatelji, ker naj bi to prineslo srečo v zakonu. Neglede na vse nas vsaka tradicija nauči nekaj lepega o kulturi in ljudeh v državi.

Poglejte si 12 starih tradicij, ki še vedno obstajajo dandanes.

1. Brez toaletnega papirja, Indija

Presenečeni boste, da v Indiji ne najdete toaletnega papirja v straniščih. Ob školjki so posode z vodo, ki so namenjena za vašo higieno.

2. Po poroki ne smejo uporabljati stranišča, Indonezija

15 Traditions From Different Countries That Surprised the Whole World

© depositphotos.com   © depositphotos.com  

V Indoneziji, poročeni pari ne smejo na WC 3 dni in 3 noči po poroki. Če se prekršijo to pomeni smolo v zakonu. Mlado poročenca nadzorujejo družine, ter skrbijo, da ne pojedo preveč ali pijejo prekomerno.

3. Pozdrav z pljuvanjem, Masaji

15 Traditions From Different Countries That Surprised the Whole World

© East News  

Pljuvanje je grda navada za večino ljudi, kar pa ne velja za pleme Masaji. Masaji so največje nomadsko in pastirsko ljudstvo, ki šteje približno 900 000 pripadnikov. Živijo v vzhodnem delu Afrike, zlasti v Keniji. Ljudstvo pljune v roke pred rokovanjem z vami. Prav tako za novorojene dojenčke ali celo nevesti pred poroko, da jim prineseče srečo v zakonu.

4. Ne podarijo rumene vrtnice, Mehika

15 Traditions From Different Countries That Surprised the Whole World

© The Passengers / Sony Pictures Entertainment   © depositphotos.com  

Vrtnice so odlično darilo, da pokažete svoj namen in čustva. Ampak pri izbiri barv vrtnice, pomen ni enak v vseh državah. Naprimer v Mehiki rumena vrtnica pomeni smrt. Zato nikar kupiti rumih vrtnic v Mehiki.

5. Razbijanje krožnikov pred poroko, Nemčija

V Nemčiji je tradicija, da pred poroko gostje prinesejo krožnike in razno posodo, ki jo razbijejo pri paru doma. Po tem morata nevesta in ženin počistiti nered kar prinese srečo in spodbuja skupinsko delo za zakon.

6. Obmetavanje cimeta na samske ljudi, Danska

15 Traditions From Different Countries That Surprised the Whole World

© chri / imgur  

To je zelo stara tradicija iz 16. stoletja. Če je oseba samska na svoj rojstni dan, ga/jo prijatelji obmetavajo z cimetom. Tradicija se nanaša na trgovce z začimbami, saj niso imeli časa za zakon. Veliko so potovali in bili zdoma.

Open

7. Zamude, Venezuela

© depositphotos.com   © depositphotos.com  

Če se udeležuješ dogodka, sestanka ali zabave v Venezueli, je v navadi, da ljudje prispejo kasneje kot je dogovorjeno. Venezuelci živijo v sproščenem tempu, zamujanje je celo zaželeno.

8. Ne nazdravljajo z kozarci pred pitjem, Madžarska

© Bad Moms / STX Entertainment   © The World’s End / Universal Pictures  

Ko obiskujete Madžarsko, boste presenečeni, da ljudje pred pitjem ne nazdravljajo z kozarci. Ta tradicaja prihaja iz leta 1848, ko je Avstrija premagala Madžarsko in nazdravljala z pijačo. Kot rezultat so sklenili, da bodo temu nasprotovali in nebodo nikoli več nazdravili pred pitjem.

9. Samski nosijo smešna pokrivala, Francija

V Franciji 25. novembra praznujejo praznik Svete Katarine, egipčanska devica in svetnica. Na ta dan ženske, ki so stare 25 let in brez zakona nosijo smešna rumena ali zelena pokrivala, kar pomeni modrost in vero, da se kmalu poročijo ali pa ponosno naznanjajo samsko življenje.

Open

10. Metanje pohištva skozi okno, Južna Afrika

Za novo leto večina ljudi praznuje z ognjemeti, kar pa ne velja za Južno Afriko. Ljudje mečejo pohištvo na ulice skozi okna. Tradicijo nadzoruje policija, da je zagotovljeno za varnost in ni nihče poškodovan.

11. Poslovna srečanja v savni, Finska

© depositphotos.com   © depositphotos.com  

Savna ima velik pomen v Finski kulturi. V tradiciji je, da se poslovna srečanja zgodijo v savni, kjer se v miru pogovorijo v sproščenem in udobnem okolju.

12. Ne uporabljajo leve roke, Srednji Vzhod

V veliko državah na Srednjem Vzhodu, pozdravljanje nekoga z levo roko velja za nesramno. Leva roka je uporabljena za higieno v straniščih, zato jo vidijo kot umazano roko in se je ne uporablja pri mizi večerje ali pozdravih.